سی پی یو یا پرازنده، از مهم ترین قطعات کامپیوتر و لپ تاپ محسوب می شود و میزان قدرت آن تعیین میکند که پردازشهای سیستم با چه سرعتی انجام میگردد. بازار cpuهای دسکتاپ در انحصار دو شرکت اینتل و AMD میباشد. بنابراین چه قصد جمع کردن یک سیستم کامپیوتر را داشته باشید و چه قصد تهیه یک لپ تاپ جدید، پردازنده انتخابی شما باید بین محصولات این دو کمپانی باشد. هر 2 این شرکتها سی پی یوهای مختلفی برای کاربریهای متفاوت تولید میکنند که موجب میگردد انتخاب گزینه مناسب سخت شود. به همین علت این سوال پیش میآید که تفاوت سی پی یوهای اینتل و AMD در چیست و سی پی یوهای کدام شرکت ارزش خرید بیشتری دارند؟ در این مقاله میخواهیم به بررسی تفاوت چیپستهای intel و ای ام دی بپردازیم. اگر قصد خرید پردازنده دارید تا انتهای مقاله با نمایندگی ایسوس همراه باشید. در بخش اول، قبل از بررسی و مقایسه سی پی یوهای Intel و AMD نیاز است تا نگاهی به شرکت اینتل و amd انداخته و در مورد این برندها اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم.
معرفی برند اینتل
برای معرفی شرکت و کمپانی اینتل باید گفت که برند اینتل یک کمپانی چند ملیتی فعال در زمینه فناوری در آمریکا است. دفتر اصلی این شرکت در سانتاکلارا کالیفرنیا قرار دارد و این برند یکی از بزرگترین کمپانیهای فعال در حوزه تولید تراشههای نیمه هادی است. کمپانی اینتل عموما در حوزه گسترش ریز پردازندههای سریع فعالیت دارد که امروزه در بیشتر کامپیوترهای شخصی از آن استفاده میشود. در حال حاضر نیز شرکت اینتل ریز پردازندههای خود را به برندهای مشهوری مانند HP ،Acer ، Lenovo،asus و Dell ارائه میدهد و این شرکتها از محصولات اینتل در سیستمهای خود استفاده میکنند.
معرفی برند AMD
در کنار اینتل، شرکت AMD نیز یکی دیگر از برندهای مشهور و معتبر در زمینه تولید دستگاههای نیمه هادی است. علاوه بر پردازنده، این کمپانی در زمینه ساخت پردازندههای گرافیکی، چیپستهای مادربرد و… فعالیت میکند. درست مانند شرکت اینتل نیز، دفتر مرکزی شرکت amd در سانتاکلارا کالیفرنیا قرار دارد. با وجود این که در ابتدا شرکت اینتل در زمینه تولید پردازنده بیرقیب بود، اما در سالهای اخیر کمپانی amd توانسته رشد قابل قبولی کند و تبدیل به رقیب جدی برای برند اینتل شود.
مقایسه پردازنده Intel و AMD
بعد از بررسی و معرفی برند اینتل و AMD، نیاز است تا به مقایسه CPU های اینتل و AMD بپردازیم و در مورد این دسته از چیپستها صحبت کنیم. نکتهای که باید بدانید این است که کمپانی اینتل چیپستهای مخصوص کامپیوتر و لپ تاپ خود را در سریها و مدلهای زیر ارائه میکند:
سری Celeron
سری Pentium
سری Core i3
سری Core i5
سری Core i7
سری Core i9
سری Xeon
برای بررسی هر یک از پردازندههای تولید شده به وسیله شرکت intel باید گفت که پردازندههای سری Celeron جز محصولات ضعیف و ارزان قیمت این کمپانی محسوب میشوند. از طرفی پردازندههای سری Pentium نیز جز محصولات اقتصادی شرکت اینتل است و اگر میخواهید با قیمت مناسب یک پردازنده مقبول تهیه کنید، میتوانید به سراغ این محصولات بروید و آن را خریداری کنید. پردازنده های سری Core i نیز برای کاربری عمومی تولید شده است و از Core i3 برای استفادههای Multimedia و روزمره تا Core i9 برای استفادههای فوق حرفهای گیمینگ و رندرینگ استفاده میشود. پردازندههای سری Xeon محصولاتی هستند که ویژه سرور میباشد و برای ایجاد یک سرور از این چیپستها استفاده میشود. به دلیل این که سرورها باید قدرت سخت افزاری زیادی داشته باشند، به همین علت نیاز است تا از پردازندههای بهتری در آن استفاده شود. به همین علت پردازندههای Xeon شرکت اینتل بهترین گزینه برای این کاربرد هستند.
از سوی دیگر شرکت AMD نیز درست مثل رقیب خود پردازندههای تولیدی را در طبقه بندیهای مختلفی تولید کرده است. برای بررسی cpuهای تولیدی توسط شرکت AMD میتوان به موارد زیر را نام برد:
سری Athlon CPUs
سری Ryzen 3
سری Ryzen 5
سری Ryzen 7
سری Ryzen 9
سری AMD EPYC
چیپستهای سری Athlon CPUs شرکت AMD جز محصولات اقتصادی و ارزان قیمت این شرکت محسوب میشود. از طرفی پردازندههای سری Ryzen در مدلهای 3، 5، 7 و 9 نیز تولید شده و هر چقدر به سراغ پردازندههای Ryzen با مدل بالاتر بروید میتوانید پردازندههای پیشرفتهتری را تهیه کنید. در نهایت کمپانی AMD در طبقه بندی پردازندههای سرور نیز محصولاتی را در سری AMD EPYC تولید کرده است. این پردازندهها جز CPU های قدرتمند شرکت AMD به حساب میآید.
مقایسه CPU های اینتل و AMD
اگر بخواهیم به بررسی محصولات اینتل در مقایسه با AMD بپردازیم نیاز است تا در رابطه با سهم بازار این برندها، محصولات متفاوت این شرکت و همینطور اطلاعات پردازندههای این شرکتها صحبت کنیم. جهت بررسی مقایسه CPU های اینتل و AMD در این پارامترها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سهم بازار شرکت اینتل و AMD
در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که با وجود رشد قابل توجه شرکت AMD در سالهای اخیر اما به واسطه کرونا، در سال 2021 شرکت AMD سهم خود را در بازار پردازندههای دسکتاپ از دست داد. در سال 2021 کمپانی اینتل با تولید تراشه Alder-Lake توانست نفوذ و سهم خود در بازار را افزایش دهد.
فروش اینتل و AMD در سال 2022
آمارهای منتشر شده نشان میدهد که شرکت اینتل حدود 53 درصد از بازار پردازندههای دسکتاپ را در اختیار گرفته است، این در شرایطی است که شرکت AMD حدود 47 درصد باقی مانده بازار را از آن خود کرده است. در کل در سال 2021 و 2022 عرضه cpuهای بسیار پر قدرت و پر مصرف Alder Lake را میتوان دلیل اصلی محبوبیت اینتل دانست. از طرفی در آمارهای منتشر شده در سال 2022 میتوان به وضوح مشاهده کرد که 76 درصد از cpuهای لپ تاپ ثبت شده مربوط به کمپانی اینتل میباشد. این در شرایطی است که فقط 24 درصد از چیپستهای مورد استفاده در لپ تاپها CPU های تولید شده از طرف شرکت AMD است. در آخر در قسمت پردازندههای سرور نیز شرکت اینتل 96 درصد از سهم بازار را در اختیار گرفته است. با وجود قدرت بسیار زیاد پردازندههای سرور AMD، این پردازندهها فقط 4 درصد این بازار را در اختیار دارند. دلیل برتری اینتل در این زمینه را میتوان بازاریابی خوب و تولید پردازندههایی ایده ال برای سرورها دانست.
جدول مقایسه پردازنده AMD با intel
بعد از بررسی سهم بازار شرکتهای اینتل و AMD الان نیاز است تا نگاهی به جدول مقایسه CPU های اینتل و AMD بیندازیم و در این رابطه اطلاعات کاملی را به شما ارائه دهیم:
پارامتر | Intel | AMD |
قیمت | ✅ | ✅
|
سهم بازار | ✅ | ❌ |
مشخصات فنی و استفاده از لیتوگرافی جدیدتر | ❌ | ✅ |
قابلیت افزایش کارکرد و اورکلاک | ✅ | ✅ |
مصرف برق پایین | ❌ | ✅ |
معماری ساخت جدید | ✅ | ✅ |
امنیت کلی | ✅ | ❌ |
همان گونه که در جدول بالا مشاهده میکنید، در بخش قیمت محصولات تولید شده توسط کمپانی اینتل و AMD شاهد محصولات متفاوتی هستیم. تنوع بالا محصولات تولید شده توسط پردازندههای AMD و Intel باعث شده تا بتوانید متناسب با بودجه خود پردازنده مناسبی را بخرید و از آن استفاده نمایید. از نظر سهم بازار همان طوری که مشاهده کردید برند اینتل در مقایسه با AMD پیشرو است و خیلی از کاربران از محصولات تولید شده توسط این کمپانی استفاده میکنند. از نظر مشخصات فنی و استفاده از لیتوگرافی جدیدتر باید بدانید که شرکت AMD زودتر از برند اینتل cpuهایی با لیتوگرافی 7 نانومتری را عرضه کرده است. در واقع این شرکت کوشیده است تا در بخش فناوری از تکنولوژیهای جدیدی برای تولید پردازندههای خود استفاده کند. پردازندههایی که توسط این دو شرکت تولید شده هر دو از قابلیت اورکلاک کردن برخوردارند و این بدان معناست شما با افزایش مصرف انرژی، کارکرد و قدرت پردازندههای خود را میتوانید افزایش دهید. البته نباید از این موضوع غافل شد که اگر به دنبال خرید سی پی یو مناسب برای بازی کردن هستید، پیشنهاد ما به شما این است که به سراغ محصولات جدید کمپانی اینتل مانند پردازندههای Alder Lakeآمده و از این دسته از محصولات استفاده کنید، زیرا این چیپستها در قسمت پردازش بازیها جزو قدرتمندترین محصولات موجود در بازار به حساب میآید.
تفاوت بین سی پی یو اینتل و AMD
لازم به ذکر است که یکی از اصلیترین تفاوت بین سی پی یو های اینتل و AMD در مصرف برق و انرژی است. کمپانی AMD سعی کرده تا محصولات خود را به شیوهای تولید کند که مصرف انرژی کمتری داشته باشد. در بخش امنیت کلی نیز باید گفت که شرکت اینتل به دلیل تجربه زیادی که در حوزه تولید CPU دارد، توانسته محصولاتی با امنیت بسیار بالا را طراحی و تولید کند. توجه به پارامترهای بررسی شده در این مقاله به شما کمک میکند تا با دید قابل توجهی نسبت به فرق سی پی یوهای اینتل و AMD یک محصول مناسب را خریداری و از آن استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با پردازندههای اینتل و AMD بیشتر آشنا کنیم و در رابطه با تفاوت سی پی یو های اینتل و AMD اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم. همان گونه که مشاهده کردید پردازندههای اینتل و AMD در مدلهای متنوعی تولید شدهاند و کاربران میتوانند متناسب با نیاز و بودجه خود به سراغ محصول مورد نیاز آمده و از آن استفاده نمایند. اگر نظری در رابطه با مقایسه CPU های اینتل و AMD دارید و یا به دلیل خرید و استفاده از این محصولات تجربهای در رابطه با سی پی های تولید شده توسط این کمپانیها دارید، میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و به سایر کاربران کمک کنید تا سی پی یو مناسبی را خریداری و از آن استفاده کنند.
نمایندگی ایسوس ارائه دهنده خدمات تعمیر لپ تاپ ایسوس، تعمیر تبلت ایسوس، تعمیر موبایل ایسوس، تجهیزات شبکه، تعمیر آل این وان ایسوس می باشد. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.